Izraelský humus
Humus (lze číst také "chumus", aby nedošlo k mylné představě o nechutnosti pokrmu) je původně izraelské jídlo, které se stalo díky své nutriční hodnotě velice oblíbené po celém světě.

Pomocník:
kuchyňský robot s noži
(mlínek na maso)
Ingredience:
500g cizrny (uvařené či z plechovky)
250ml vody (můžeme použít vodu z uvařené cizrny)
šťáva z 1-2 citronů
1 střední cibule
3-5 stroužků česneku
1 ČL soli (nejlépe himalájské)
5 ČL tahini
Postup:
Je to velice jednoduché. Vymačkáme si citróny, oloupeme si stroužky česneku a nakrájíme cibuli (nemusíme úplně najemno; nemusíme vůbec, pokud máme výkonného robota). Do robota si dáme cizrnu, cibuli a cca 1/2 vody. Chvíli mixujeme, můžeme přilévat zbytek vody. (Tip: Pokud chceme mít humus více krémový, můžeme cizrnu nejdříve upravit v mlýnku na maso.)
Když nám vznikne hustá pasta, přilijeme citronovou šťávu (nejdříve méně, podle chuti přiléváme), přidáme stroužky česneku a cibuli. Opět mixujeme a poté přidáme sezamovou pastu tahini. (Tip: můžeme přidat i cca 3 lžíce olivového oleje). Podle chuti ještě dosolíme.
Podáváme pokapané olivovým olejem a posypané izraelským kořením "zátar" (drcený timián, sezam). Můžeme k humusu přikusovat nakrájenou zeleninu, nebo si ho namazat na chleba.
Dobrou chuť!