Izraelský humus

27.12.2017

Humus (lze číst také "chumus", aby nedošlo k mylné představě o nechutnosti pokrmu) je původně izraelské jídlo, které se stalo díky své nutriční hodnotě velice oblíbené po celém světě. 

Pomocník:

kuchyňský robot s noži

(mlínek na maso)

Ingredience:

500g cizrny (uvařené či z plechovky)

250ml vody (můžeme použít vodu z uvařené cizrny)

šťáva z 1-2 citronů

1 střední cibule

3-5 stroužků česneku

1 ČL soli (nejlépe himalájské)

5 ČL tahini

Postup:

Je to velice jednoduché. Vymačkáme si citróny, oloupeme si stroužky česneku a nakrájíme cibuli (nemusíme úplně najemno; nemusíme vůbec, pokud máme výkonného robota). Do robota si dáme cizrnu, cibuli a cca 1/2 vody. Chvíli mixujeme, můžeme přilévat zbytek vody. (Tip: Pokud chceme mít humus více krémový, můžeme cizrnu nejdříve upravit v mlýnku na maso.)

Když nám vznikne hustá pasta, přilijeme citronovou šťávu (nejdříve méně, podle chuti přiléváme), přidáme stroužky česneku a cibuli. Opět mixujeme a poté přidáme sezamovou pastu tahini. (Tip: můžeme přidat i cca 3 lžíce olivového oleje). Podle chuti ještě dosolíme.

Podáváme pokapané olivovým olejem a posypané izraelským kořením "zátar" (drcený timián, sezam). Můžeme k humusu přikusovat nakrájenou zeleninu, nebo si ho namazat na chleba.

Dobrou chuť!


Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky